Het eerste boek van seksuoloog en Charlie redacteur Wim Slabbinck heeft de klinkende titel ‘Waarom mannen geen seksboeken kopen’. Ja, waarom niet eigenlijk? Er wordt de laatste jaren meer en meer geschreven en gepraat over de complexiteit van de vrouwelijke seksualiteit, maar als we Wim mogen geloven, loont het de moeite om over mannen en seks ook eens een boekje open te doen.
Als ervaren seksuoloog (én als man) weet Wim als geen ander hoe het écht zit met mannen en hun seksualiteit. Zo blijkt dat daar nog heel wat mythes, clichés en misvattingen rond bestaan. Wil je weten hoe het gesteld is met jouw kennis van zaken, vul dan zeker eens de – best moeilijke! – quiz in die Wim opstelde naar aanleiding van zijn boek. Wij stelden Wim alvast een paar vragen over zijn drijfveren.
Waarom wou je dit boek schrijven?
Wim: “Enerzijds omdat er al te vaak een te eng beeld van de man wordt opgehangen: bronstige neanderthalers die altijd zin hebben, hopeloos op zoek naar seks met een lekker wijf. Maar mannen zijn heus niet de doelloos rondstruinende testosteronbommen, waarvoor ze al te vaak worden versleten. De mannelijke seksualiteit is net een fascinerende wereld met een even grote gelaagdheid als die van de vrouw. Dat merk ik dagelijks in mijn praktijk. Anderzijds is er veel te weinig zinvolle seksuologische kennis beschikbaar voor het bredere publiek. En als er twee zaken zijn die helpen bij problemen bij seks, dan is het praten en weten. Het boek is dan ook een pleidooi om seks bespreekbaar te maken. In scholen, maar ook in relaties.”
Monogamie is een heilig huisje waar we het echt eens moeten over hebben.
Welke is volgens jou de mafste mythe of grootste misvatting?
“Dat monogamie de natuur van de mens is. Het is het laatste hoofdstuk in mijn boek, waar veel samenvloeit uit de voorgaande hoofdstukken. Monogamie is een heilig huisje waar we het echt eens moeten over hebben. Een ingeburgerd concept als monogamie heeft namelijk een enorme impact op je leven. Misschien voel je dat je verlangens niet altijd in dat keurslijf passen, misschien heb je daar vragen over. Daarom is het belangrijk om te weten waarom we kiezen voor monogamie. Want, als je eerlijk bent, doen we dat al te vaak niet. We gaan meestal niet het gesprek aan met onze partner om te overleggen welke samenlevingsvorm het best bij ons past. Daardoor lopen we soms blind in valkuilen. Overspel, bedrog, het afnemen van zin in seks, het verbergen van soloseks in de relatie: het zijn symptomen die veel koppels meemaken omdat ze te hard vasthangen aan het romantische ideaal. Maar is dat wel de beste oplossing? Daar probeer ik de lezer in dat hoofdstuk in te begeleiden. Ik denk dat we beter bewust kiezen hoe we samenleven. Ook als je dan voor monogamie kiest, want dan is het een bewuste keuze en zoveel meer dan een culturele traditie.”
Praten mannen gemakkelijk over hun seksleven met vrienden?
“Vrouwen zijn over het algemeen opener over seks dan mannen. Mannen praten dan weer makkelijker over soloseks: vrouwen denken soms dat dat niet hoort, in een relatie jezelf verwennen. Onzin natuurlijk. Ook in een relatie heb je recht op je sologerecht!
Vrouwen denken minder in termen van prestatie en kunnen daardoor vaak vrijer praten over seks.
Als het gaat over speeltjes zijn vrouwen meer open. Dat zie je bijvoorbeeld ook bij Upperdares. Mochten mannen daar rond de tafel zitten en de speeltjes van hand tot hand laten gaan, dan zou je bij je vriend die een penisring koopt, misschien vermoeden dat er iets mankeert. Ook bij onzekerheden zijn vrouwen opener. Dat is omdat mannen nog te zwaar vasthangen aan de mythe dat zij hun (seks)problemen best zelf oplossen. Vrouwen denken minder in termen van prestatie en kunnen daardoor vaak vrijer praten over seks en wat er écht tussen de lakens gebeurt.”
Welke score behaalde je vriendin op de quiz?
“Ze behaalde een zes op elf. Een hoge score, want zelfs voor iemand die dagelijks het onderwerp op haar bord krijgt is de test niet gemakkelijk (lacht).”
Waarom moeten mensen dit boek lezen?
“Ik denk dat het boek voor veel mannen zeer herkenbaar is. Ben je een vrouw, dan leer je hier veel bij over de mannelijke seksualiteit. En over de jouwe. Want seks is geen mannen- of vrouwenzaak. Het is een zaak van ons allen.”
1 reactie
Een totale herziening van onze maatschappij en levenswijze: http://www.howworldcan.be